• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Vedska matematika: Drevna tehnika računanja bez kalkulatora
    Vedska matematika: Drevna tehnika računanja bez kalkulatoraVedska matematika: Drevna tehnika računanja bez kalkulatora

    Vedska matematika: Drevna tehnika računanja bez kalkulatora

    OPIS KNJIGE:

    Iz Uvoda:

    Vedska matematika je pradavni matematički sustav koji potječe iz drevnih indijskih spisa pod nazivom Vede, koje datiraju iz vremena preko 5000 godina u prošlost. Riječ Veda na sanskrtu znači znanje.

    Sanskrt je danas uglavnom «mrtvi» jezik kao i latinski jezik, ali je još uvijek sveti jezik Hindusa u Indiji. Svi su sveti tekstovi Hinduizma, od Veda i Upanišada pa do Bhagavadgite, napisani na sanskrtu. Vedski sanskrt je arhaični oblik sanskrta kojim su napisane četiri svete Vede.

    Vedski spisi obuhvaćaju znanje i vještine iz svih životnih područja, kako nematerijalnog (metafizičkog ili duhovnog), tako i materijalnog (trenutnog, prolaznog) područja života.

    Ovo znanje nije nastalo na klasični koncipiran način induktivnim i deduktivnim metodama, već znanje koje su drevni sveci (rišiji) na višim razinama svijesti kanalizirali i omogućili daljnje prenošenje kroz generacije sve do današnjih vremena.


    UVOD
    Vedska matematika je pradavni matematički sustav koji potječe iz drevnih indijskih spisa pod nazivom Vede, koje datiraju iz vremena preko 5000 godina u prošlost. Riječ Veda na sanskrtu znači znanje.
    Sanskrt je danas uglavnom «mrtvi» jezikkao i latinski jezik, ali je još uvijek sveti jezik Hindusa u Indiji. Svi su sveti tekstovi Hinduizma, od Veda i Upanišadapa do Bhagavad Gite, napisani na sanskrtu.
    Vedski sanskrt je arhaični oblik sanskrta kojim su napisane četiri svete Vede.
    Vedski spisi obuhvaćaju znanje i vještine iz svih životnih područja, kako nematerijalnog (metafizičkog ili duhovnog), tako i materijalnog (trenutnog, prolaznog) područja života.
    Ovo znanje nije nastalo na klasični koncipiran način induktivnim i đeduktivnim metodama, već znanje koje su drevni sveci (Rišiji) na višim razinama svijesti kanalizirali i omogućili daljnje prenošenje kroz generacije sve do današnjih vremena.
    Postoje četiri vrste Veda: Rig Veda, Yajur Veda, Sama Veda i Atharva Veda.
    Vede sadrže i četiri Upavede:
    Ayurveda, Gandharvaveda, Dhanurveda i Sthapatyaveda, a uz to i se dijeli na šest Vedanti.
    Sthapatyaveda je područje arhitektonskog i strukturalnog Ijudskog okruženja i svih vizualnih umjetnosti. U ovu Vedu ukomponirana je i vedska matematika.
    Zanimljivo je svakako da ovo znanje matematike potječe iz davne povijesti, a nikako se ne uklapa u službenu povijesnu sliku kako je čovjek tada živio u špiljama i lovio životinje kamenim oružjem, već je jasno ostavljen trag o postojanju visoko razvijene civilizacije u davnoj prošlosti.
    Smatra se da je vedsku matematiku sakupio i približio između ostalog i Zapadu u prošlom stoljeću Sri Bharati Krsna Tirthaji u periodu između 1911. i 1918.g. U prošlosti je vladala iluzija da je vedska matematika primjenjiva samo na sanskrtskom jeziku, no u novije vrijeme se spoznalo da je to grana matematike isto kao i aritmetika, geometrija, trigonometrija...
    Prema njegovom pronalasku, sva se matematika sastoji od 16 Sutri (engl. Sutras) koje su u principu formule izražene riječima. Na primjer, «vertikalno i dijagonalno» je jedna od Sutri. Formula opisuje kako misao prirodno djeluje te na taj način je od velike pomoći učeniku jer ga usmjerava kako treba
    pronaći rješenje. Nadalje, ova metoda čini matematiku zanimljivom i vrlo jednostavnom, te omogućava razne inovacije.
    Područje primjene je doista široko te omogućuje jednostavan
    izračun kako jednostavnih, tako i složenih matematičkih operacija bez olovke i papira. Pomoću vedskog sustava problem sa velikim sumama se rješava trenutno, jer je vedska matematika mnogo sistematičnija od klasičnih matematičkih metoda. Ovaj sistem nije strogo određen pa ga svatko može prilagoditi sebi sa svojim načinimai metodama. Vedska matematika se sve više primjenjuje u školama, jer učitelji u potrazi za nečim boljim i naprednijim
    posežu upravo za ovakvim matematičkim metodama i praksom. Važno je i spomenuti da je uvođenje vedske matematike u škole uvelike olakšalo i učinilo matematiku zabavnijim predmetom za učenike, tako da su uglavnom svi dobivali odlične ocjene. Naravno, da bi se shvatila sva Ijepota i jeđnostavnost vedske matematike, potrebno je ući malo dublje u njenu praktičnu primjenu.
    Vedska matematika je osim za osnovne matematičke operacije: zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje, od velike koristi i za ostale funkcije kao što su kvadriranje, potenciranje, korjenovanje itd. Zanimljivo je da se vedskom matematikom čak i diferencijalni računi kao što su derivacije i integralni računi, mogu učiniti lakšim za pronalaženje rješenja.
    Želimo vam brzo i točno računanje bez kalkulatora.
    Urednik

    Više detalja

    Br.strana: 156

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Harša

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537907273

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 168437
    Cena: 2.671 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 156

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Harša

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537907273

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.