• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Velika Srbija 1888-1926.
    Velika Srbija 1888-1926.

    Velika Srbija 1888-1926.

    OPIS KNJIGE:

    Naučno opravdanje za objavljivanje ove knjige proizlazi iz činjenice da se srpska istorijska nauka nije u većoj mjeri bavila ovom kontroverznom „prokazanom" temom - temom koja u minulim epohama nije nailazila na povoljan odjek u jugoslavenskim ali i srpskim državnim, kulturnim i naučnim institucijama. U inostranoj literaturi i literaturi (pamfletima) zemalja iz regiona (srpskog okruženja) uglavnom su bile u opticaju negativne ocjene o srpskoj agresivnoj teritorijalnoj politici prema novonastalim susjednim „nacijama". Ova knjiga trebalo bi da doprinese oslobađanju srpske istorijske nauke od nametnutih negativnih stereotipa o velikosrpskoj militantnoj politici usmjerenoj prema bivšim srpskim teritorijama, a danas nasiljem (otimanjem od Srba) formiranim teritorijama novih naroda. Knjiga u dobroj mjeri treba, dakle, da oslobodi i srpsku istorijsku i društvenu misao ideološko-političkih ograničenja koja su srpskom narodu nametana tokom više vijekova.
    Danas srećom nisu u potpunosti zaboravljeni umni pojedinci, *uglavnom anatemisani u istoriografiji, koji su nacionalizam srpstva nazivali etnografsko-jezičkim, odnosno narodno istorijskim jer je oslonjen na staro narodno srpsko organsko biće, prožeto potonjim svetosavskim pravoslavnim nacionalizmom. Narodnosna teza Vuka Karadžića iz sredine XIX vijeka „Srbi svi i svuda“, danas kao i u prohujalim epohama doživljava poniženja, omalovažavanja od istoričara „ljevičara“ liberalno-komunističkog i socijaldemokratskog („socijalboljševičkog" u prikrivenoj formi) usmjerenja jer je nazivaju retrogradnom, palanačkom i ono što je ponižavajuće „velikosrpskom".
    Dugi niz godina aktuelna je upotreba, odnosno zloupotreba pojma tzv. velikosrpstva od strane ključnih ideologija razdoblja od druge polovine XIX i prve polovine XX vijeka. To je upravo i vrijeme kada se počinje stvarati i širiti pojam tzv. velikosrpstva od grupe srpskih rodoljuba, intelektualaca i javnih radnika. U negativnom kontekstu taj nacionalni pojam su eksploatisali Vatikan i habzburški državotvorci, da bi ga s protokom vremena počeli zloupotrebljavati (između dva svjetska rata) evropski revizionisti okupljeni oko fašističke Italije, Kominterne i komunista, zatim nacisti (fašisti), a u najnovije (savremeno) doba elita zapadne neoliberalne demokratije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. Za „velikosrpstvo“ je optuživana i „mala“ Republika Srbija u montiranim procesima koji se vode u Haškom tribunalu, sa osnovnom optužbom da je srpska politika izazvala ratove na teritoriji bivše Jugoslavije zbog stvaranja „Velike Srbije.“

    Više detalja

    Br.strana: 314

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Institut za savremenu istoriju

    Šifra: 171083
    Cena: 1.650 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 314

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Institut za savremenu istoriju

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.