• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Žitije kneza Lazara
    Žitije kneza Lazara

    Žitije kneza Lazara

    OPIS KNJIGE:

    Iz Predgovora:

    O Kosovskom boju 1389. Godine i pogibiji kneza Lazara postoje dva tematski celovita kruga tekstova. Prvi predstavljaju tekstovi nastali posle prenosa Lazarevih moštiju iz crkve Vaznesenja u Prištini u Ravanicu i proglašenja kneza Lazara za sveca 1390/91. i pisani su u vremenskom periodu od 90-tih godina HIV veka do 1419/20. To su tzv. Kultni spisi, potrebni za stvaranje i negovanje kulta mučenički poginulom knezu Lazaru. Sačuvano je i nama danas poznato deset kosovskih spisa, koja su dela devet pisaca, tri nepoznata Ravaničanina i Danila Mlađeg iz XIV veka i pet pisaca iz XV veka (’’Služba i Žitije’’ Ravaničanina I, ’’Prološko žitije kneza Lazara’’ Ravaničanina II, ’’Slovo o sv. Knezu Lazaru’’ Danila Mlađeg između 1392. i 1393, ’’Slovo o sv. Knezu Lazaru’’ Ravaničanina II između 1392. i 1398; ’’Pohvala knezu Lazaru’’ monahinje Jefimije iz 1402, Davidov ’’Pećki letopis’’, 1402, ’’Pohvala’’ kneginje Milice ili nepoznatog autora iz 1403, ’’Natpis na mramornom stubu na Kosovu’’ iz 1404. despota Stefana Lazarevića i ’’Pohvala knezu Lazaru’’ iz 1419/20. od Andonija Rafaila Epaktita. Ovim tekstovima stvara se kult mučenika Lazara, koji će se vremenom transformisati u kult junaka Lazara.

    Drugi tematski krug čine varijante ’’Žitija kneza Lazara’’, nastalog početkom XVIII ili krajem XVII veka na jugu, u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori. Kontinuitet pisanja o Kosovskom boju i knezu Lazaru nastavlja se od XIV do XVII veka u letopisima, prepisima i preradama tzv. Starijeg srpskog letopisa, u rodoslovima i drugim istoriografskim književnim delima. Nastankom ’’Žitija kneza Lazara’’ javlja se drugi tematski celovit krug o knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću i drugim kosovskim junacima. Nepoznat pisac sastavio je ’’Žitije kneza Lazara’’, koje u pojedinim varijantama ima širi i razvijeniji naslov. U periodu od 150 godina, od početka XVIII do polovine XIX veka, sastavljeno je 36 varijanata toga teksta. Kako se među poznatim varijantama ne nalazi i protograf rukopisa, a najstarije varijante su s početka XVIII veka, može se predpostaviti da je spis mogao nastati i krajem XVII veka. ’’Žitije kneza Lazara’’ prepisivalo se na vrlo velikom prostranstvu, od juga, Boke Kotorske i Crne Gore do Moskve, Rovinja, Budimpešte i Sofije. Svi rukopisi su pisani ćirilicom, osim najmlađeg (PM) iz 1839, koji je jedini pisan latinicom.

    Više detalja

    Br.strana: 666

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0432-0

    Šifra: 193784
    Cena: 1.900 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 666

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0432-0

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.