• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Agape antologija 5
    Agape antologija 5Agape antologija 5

    Agape antologija 5

    OPIS KNJIGE:

    Predgovor
    akademika Vladete Jerotića

    Deset je godina trajanja emisije „Agape" na beogradskoj televiziji RTV Studiju B. Svako trajanje nečeg vrednog valja oglasiti u narodu „kratke pameti" i nedovoljnog znanja o značenju tradicije.
    Vinovnik desetogodišnjih nedeljnih emisija, Aleksandar Gajšek, čovek je ljubavi i znanja (njegova je zamisao bila da se emisija zove „Agape Ljubav").
    Namerno ne bih spominjao neke naročito uspel e razgovore, koje je Gajšek vodio s pozvanim sagovornicima, od kojih su neki pozivani i po dvatri puta, sa uvek novim pitanjima neumornog Aleksandra, očekujući (i dočekujući) nove odgovore istih sabesednika.

    U toku ovog i kratkog i dugog perioda deset godina teško je setiti se koja oblast kulture i civilizacije sveta nije bar dotaknuta.
    Najbrojnije su ipak bil e one iz širokog kruga rel igije (agape je vrhunska hrišćanska ljubav). Nisu bile zanemarene ni nauka ni umetnost, ali ni sport i politika. Slušaoci i gledaoci ovih emisija mogli su da slušaju (da li čuju?) vrhunske stručnjake (ne samo iz Srbije), koji su razumljivim jezikomodgovaralinauvekumesnapitanjaobrazovanogAleksandraGajšeka, koji se prethodno temeljno pripremao, stičući znanja iz raznovrsnog repertoara pozvanih znalaca.

    Najveću važnost slušanja i gledanja darova „Agape" vidim u prosvećivanju našeg naroda. Prosvećenosti prosvetljenosti nikada dosta!

    A šta je istinska prosvećenost? Potreba je to čovekova (i srpskog čoveka) da ne ostane samo čovek civilizacije, već da postane i čovek kulture i obrazovanja (prosvećivanja), što je neprekidan i doživotan proces kulturnog čoveka (proces individuacije i/ili oboženja).
    Na pitanje šta je oboženje (u hrišćanskoj religiji), verujem da je najlepši odgovor pružio Sveti Maksim Ispovednik u 7. veku, kada je napisao: „Oboženje je susret dve ljubavi: božanske ljubavi koja silazi, i ljudske koja se penje."
    Treba li podsetiti da je pokret prosvećenosti, od kada je kao duhovni pokret nastao krajem 17. veku Holandiji, Engleskoj i Francuskoj što ne znači da kulture i prosvećenosti nije bilo i ranije, i mnogo ranije kod grčkih sofista bio usmeren protiv lošeg tradicionalizma i konzervativizma i, naročito, protiv verske netrpeljivosti.
    I još jednom da se upitamo: šta je prosvećenost? To je put od dogmatskog (rigidnog, fanatičnog), preko skeptičkog, do kritičkog (objektivnog) mišljenja. To je put tolerancije i, najvažnije, put ispravljanja sebe.
    Neka je samo neko zrno verodostojnog prosvetiteljskog Duha, koji je strujao ovih deset godina trajanja emisije „Agape", pao na „plodno tlo" gledalaca (gledam, ali vidim!) i slušalaca, prosvećenostprosvetljenost u našem narodu biće bar malo povećana. I to će biti dovoljno i zadovoljavajuće da bismo poželeli dalje i što duže trajanje lekovitog napitka (eliksira) duhovnosti.

    Akademik Vladeta Jerotić
    2014

    Više detalja

    Br.strana: 220

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Agape knjiga

    ISBN: 9788681602003

    Šifra: 216254
    Cena: 1.500 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 220

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Agape knjiga

    ISBN: 9788681602003

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.