• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Filozofija
    Filozofija

    Filozofija

    OPIS KNJIGE:

    Proslovlje

    Poštovani poklonici filozofije, knjiga s kojom se upravo rukujete, vrelo je ideja koje su pokretale svet i osmišljavale ljudski život, tokom skoro tri prethodna milenijuma. Prezentacija velikih svetskih filozofa i njihovih koncepcija oplemenjena je izvornim hrestomatijskim ekscerptima (osenčeni delovi teksta), pri čemu je reč samo o prvoj berbi najznačajnijih filozofskih ideja.

    Dakako, predočeni ekscerpti nagovaraju nas i na čitanje filozofskih dela u originalu i celini, ali i čitanje iz otvorene knjige prirode i života jer smo svi mi zapravo članovi nevidljive transtemporalne epistemičke zajednice ljudi, gladnih i žednih smisla i istine. Shodno tome, ova knjiga je plodno tle za slobodne razgovore, suptilne uvide, uzlete i vatromete bitnog ili pojmovnog mišljenja.

    Ona cilja da osokoli i okuraži ljude na kristalno jasno mišljenje, na podvig duhovnog uzdizanja, kreativne i tolerantne komunikacije pri osvajanju životnih smislova.
    Nadalje, uobzirivši da radoznali duhovi ne ljube dosadne knjige, u kojima se skamenilo zastarelo znanje, pri izboru izvadaka iz literature korišćena je tzv. filmska tehnika: kao što se za film biraju najbolji dijalozi i sekvence, tako su ovde selektirani karakteristični tekstovi slavnih filozofa (ponekad uz neophodne korekcije postojećih prevoda, koje ne dovode u pitanje autentičnost izvornih tekstova). Ekscerpti su dakle nastali ceđenjem ekstrakta iz raznolikog filozofskog cveća, pri čemu se njihova derivacija ipak centrira oko složenih i arhetipskih filozofskih pitanja. Didaktičko metodička dimenzija knjige postiže se posredstvom kontinuirane aktualizacije polaznog znanja: svako prethodno poglavlje konkretizovano je potonjim i svako potonje poglavlje osvetljeno je prethodnim. Završni deo knjige sačinjava Filozofski vremeplov, nastao radi adekvatnije metajezičke, kontekstualne i hronološke sondaže filozofa, njihovih dela i filozofema.

    Potim sledi Filozofski pojmovnik, u kome je učinjen predlog ujednačavanja srpske filozofske terminologije, obogaćen osnovnim pojmovima iz mitologije i religije, što je neosporno odgovor na jednu od legitimnih duhovnih potreba čoveka našeg doba. Tu je i Literatura sa kompletnim bibliografskim podacima dela iz kojih su preuzeti navodi ili hrestomatijski ekscerpti izvornih filozofskih tekstova. Najzad, valja istaći i da se pri izlaganju istraženog sadržaja paralelno kombinuju logika i književnost kao organoni za objašnjavanje, razumevanje, vrednovanje, učitavanje i dočitavanje i najsloženijih filozofskih stavova. Konačno, tekstura je oplemenjena i reprezentativnim fotosima filozofa i mislilaca, jer kako Hegel reče: Lice filozofa je lice nadahnuto i oživljeno duhom. Dabogme, validna recepcija i interpretacija svake filozofije podrazumeva ne samo sposobnost apstraktnog mišljenja, nego i potrebu da u nama postoji bar zametak onoga što je kod velikih filozofa rascvetana misao.

    Lajtmotiv i filozofska platforma autora knjige koju, nadam se pažljivo i znatiželjno čitate, jeste smisloljublje kao suština mudroljublja ili mudroslovlja. Naime, logosnost je osnovna karakteristika filozofije od njenih početaka: od Heraklita Efešanina (ontološki nivo) i Jovana Bogoslova Efešanina (religijski nivo: ovaploćenje Boga Logosa), posredstvom logosologije velikih antičkih filozofa (a nar. Sokrata, Platona i Aristotela). Naravno, gnoseološki i logički nivo smisla u antici, sholastici i modernoj biva preobražen u aksiologiju smisla, logiku istorije i praktične živote smislove u okviru savremene i postmoderne filozofije (od neokantovaca, voluntarista i personalista, fenomenologa i hermeneutičara, filozofa života i egzistencije do psihoanalitičke logoterapije, Kamijeve filozofije apsurda i revolta.

    Autor

    Više detalja

    Br.strana: 395

    Povez: meki

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Romanov knjiga

    ISBN: 9789995596262

    Šifra: 135467
    Cena: 1.320 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 395

    Povez: meki

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Romanov knjiga

    ISBN: 9789995596262

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.