• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Srpske naseobine i poreklo porodica Kninska krajina
    Srpske naseobine i poreklo porodica Kninska krajinaSrpske naseobine i poreklo porodica Kninska krajina

    Srpske naseobine i poreklo porodica Kninska krajina

    OPIS KNJIGE:

    ČUVAR PROŠLOG I VESNIK BUDUĆEG

    Nemirna vremena i teške okolnosti u kojima je Srbija tražila i nalazila svoj put prelivala su se i na živote naših predaka. No, njihova želja da opstanu, da potvrde kontinuiet trajanja bila je imperativ. Otuda potreba za brojnm potomstvom kao temeljem istinske vrednosti. Međutim, poslednje decenije ovog i prošlog veka postojeća nastojanja će zaustaviti i provocirati sasvim drugačiji duh. Nova logika života u kojoj diriguju statusni simboli i preoblikovana vrednosna skala stvoriće rizičan obrazac orijentacije i model ponašanja. Prestali smo da se rađamo i da se radujemo životu. Redukovali smo sam pojam sreće. U naletima opasnog i kolebljivog vremena, u najezdi, dezorijentisanih, neutvrđenih identiteta sve se svelo na kategoriju trenutnog. Poriv ka opštem i dugoročnom opasno je devalvirao. Kako veli ava Justin telesna ljuštura tj. materija dobila je primat nad duhom. Galopirajući poriv za samoodržanjem inhibira osećaj samopoštovanja i potcenjuje altruizam. Ovo za rezultat ima eroziju vrednosti i rađanje diskutabilne svakodnevice kojoj je zaborav temeljna odrednica. Zaveštanje i energija predaka postali su deo arhivskog života čujnog samo za malobrojne istraživače. Zato su nastojanja da se osvetli prošlost i raskrinka čarobna nit koja nas spaja sa predhodnicima više nego dobrodošla. Zahvaljujući njima ne svodimo se na izolovane jedinke, slučajno gurnute u svet realnog. Ove tendencije ukazuju da potreba za genezom porodičnog imena ne treba da bude površna avantura, već živa potraga za ukorenjenošću i toplim osećajem pripadnosti. Novi manir duhovnog zaokreta koji spaja prošlost sa sadašnjošću i ukazuje na buduće, inspirisao je istraživača Božidara Kljajevića. Kao čuvar prohujalog i vesnik novog duhovnog diskursa uvršćuje se u plejadu onih autora čiji plodonosni rad stvara novo poglavlje života. Vođen rodoljubivom željom da se nacionalni rukopisi objedine i sakupe, opredelio se za ozbiljan metodološki zahvat. Pod njegovim analitičkim perom nastaće obilje materijala neprocenljive vrednosti. Otkriće se zanimljive istine i pod lupu kritike doći će mnogi streotipi. Oslonjen na bogatu literaturu i slavna imena poput Jovana Cvijića uz sopstveni utrašnji nerv Kljajević nas uvodi nas u tajne pordičnih istorija... predela i legendi.
    Jezik kojim saopštava je jasan i tečan. Dobro izdvojene sadržajne celine doprinose skladnoj stukturi dela. Metodloški zahtevi su ispoštovani a obezbeđena je i poželjena atraktivnost. I ovog puta Kljajević nas čašćava važnim i zanimaljivim podacima i ukazuje na davno zaboravljenu istinu o plemićkom poreklu većine Srba, koja u ovom neviteškom vremenu deluje motivišuće.
    Recenzija: Prof. dr Vesna Vasović Viš. arhi. rad. Zorica Arnautović

    Više detalja

    Br.strana: 519

    Povez: broširani

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Božidar Kljajević

    ISBN: 9788691565565

    Šifra: 127482
    Cena: 3.000 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 519

    Povez: broširani

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Božidar Kljajević

    ISBN: 9788691565565

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.